jump to navigation

ADIK: I’ll be waiting for you…. (T_T) May 10, 2010

Posted by Muslim Student Network in Artikel Pilihan.
Tags: ,
trackback

Adik…,
tersangatlah rugi apabila seseorang itu terpilih untuk diberi hidayah oleh Allah,
and then she/he just walk away like nothing happened.

“Jika kamu tidak pergi beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah membela agamaNya), Allah akan menyeksa kamu dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya dan Dia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain dan kamu tidak akan dapat mendatangkan bahaya sedikitpun kepadaNya dan Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.” (9:39)

Allah dah bagitau kita awal2 dik,
kalo kita jual mahal and taknak membela agama Dia,
Dia bukan sahaja akan mengazab kita dengan azab yang tak ter’imagine’ sakitnya,
malah dia akan gantikan kita dengan orang lain.

Dan Dia sedikitpun tidak rugi dengan ‘pelarian’ kita.
Sebaliknya, kita yang rugi….

Dan di akhir ayat itu Allah ingatkan kita yang dia Maha Kuasa terhadap tiap-tiap sesuatu.
Dia Maha Kuasa terhadap diri adik, terhadap kecintaan adik, dan segala apa yang ada pada adik…

Takde apa yang ada pada diri kita ni kan dik,
kalo Allah dah tak suke kita….

Adik…,
bila hidayah datang menyapa,..
ia perlu dijaga, dibaja dan disiram agar menjadi akar kuat yang boleh menyokong ‘pembesaran’ kita..
jangan buat endah tak endah..
jangan buat seperti tiada apa-apa yang berlaku,..
takut-takut Allah dah tak pilih kita untuk kali kedua…
takut-takut kita mencabar kemurkaan Allah…

Adik………..,
nak mandi ke taknak nih?..
papepon akak ade je kt sini…
kalo adik nak akak terjun sekali and tarik adik pon akak tak kisah…

akak rela…

sebab akak sayang sangat kat adik..
sayang yang taktau dah nak cakap cane… (T_T)

Adik,…..
tiada orang yang sempurna…
semua orang ada kisah silam kelam masing-masing…

tapi bukan itu yang Allah tengok…
Allah nak tengok sama ada kita berusaha untuk membersihkan sisa-sisa lumpur tu,..

atau kita terus selesa berendam dalam kedinginan dan ‘kewangian’ lumpur tu..

Adik,..
jom mandi?

-akak-

*’pelarian’, ‘pembesaran’..?papelah…mintak maap saya memang kurang vocab~

source : Hikari

Advertisements

Comments»

1. Insan yang bernama fathi - May 11, 2010

Semoga kita sama2 dapat
menyucikan hati dan
dikekalkan dalam hidayah ALLAH.

2. irfan ghazali - May 16, 2010

boleh jadi org yg ats tebing tu tgk lumpur tu yg cmne pastu bru die tau knape adik2 tu payah sngt nk naek mandi..boleh jdi kita sume ni dlm lumpur tp sesetengah org ingt die da ats tebing..boleh jdi…

3. Mohd Hazreen - May 16, 2010

yusuf islam cakap: islam is not a state of being but a state of becoming.
mungkin betul entah2 yang atas tu pun lagi banyak lumpur tapi apa yang diajak ialah ke arah sama2 mencuci diri dari lumpur itu. dan mungkin boleh jadi juga suatu hari nanti yang pernah berada dalam lumpur akan mengajak orang yang dulunya mengajak dia terlebih dahulu.
mungkin ada ketidaksampaian message yang cuba digambarkan melalui komik namun konsep hijrah dalam islam adalah memperbaiki diri walaupun dalam sekecil-kecil amal.

4. Nur Amalina Shafie - January 16, 2012

best3..mohon share ek..jzkk;)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: